Chifteluțe nemțești în sos de muștar și smântână

chifteluțe:
  • 500 de grame de carne de vită sau în amestec
  • 80 de grame de pâine înmuiată în apă și bine stoarsă
  • 1 ou întreg
  • 50 de grame de ceapă șalotă tocată mărunt (sau ceapă roșie)
  • 1 cățel mic de usturoi, zdrobit fin
  • 1 linguriță de măghiran uscat
  • 1 legătură de pătrunjel verde tocat
  • 1 linguriță de paprika dulce de bună calitate
  • opțional, 1 strop de nucșoară răzuită fin
  • sare și piper după gust
  • 1 lingură de făină albă
  • ulei vegetal pentru prăjit                                                                                                         sos de muștar și smântână:
    • 1 linguriță cu vârf de muștar de dijon (sau muștarul pe care îl preferați)
    • 30 de grame de ceapă șalotă (sau ceapă roșie) fin tocată
    • 1 linguriță de ulei
    • 20 de grame de unt
    • 250 ml. de supă de pui concentrată
    • 150 de grame de smântână grasă, cu minimum 30 % grăsime
    • sare și piper
    • opțional, 1 linguriță de miere de albine
    • verdeață tocată pentru presărat în final (pătrunjel sau chives)                                              1. Treaba merge foarte repede: pur și simplu, puneți într-un castron încăpător toate ingredientele din lista pentru chiftele, în afară de uleiul pentru prăjit și făină. Nucșoară adăugați doar dacă vreți voi. Pâinea, dacă vreți, o puteți curăța de coajă, eu mărturisesc că pe mine nu mă deranjează deloc coaja și o folosesc. Amestecați totul bine, asezonați cu sare și piper proaspăt măcinat după gust, frământați puțin, pentru că astfel carnea se leagă mai bine.2. Cu mâinile umezite, rupeți grămăjoare egale din ”aluatul” de carne pregătit și modelați-le între palme, dându-le formă de bilă. Le puteți face mai mici sau mai mari, eu le fac de obicei cam cât o minge de ping-pong. După ce sunt gata modelate, chiteluțele se presară cu făina.3. Odată ce ați modelat toate chifteluțele, încingeți pe foc mediu o tigaie încăpătoare și turnați ulei cam de 2 degete. Puteți proba uleiul cu o lingură de lemn: băgați coada lingurii în ulei și, dacă în jurul acesteia se formează aproape instantaneu un inel de bășicuțe de aer, înseamnă4. Chifteluțele se vor prăji la foc mediu până se rumenesc pe ambele părți. Nu înghesuiți prea multe deodată în tigaie, nici nu lăsați tigaia goală, în primul caz scăzând prea mult temperatura uleiului, în al doilea încingându-se prea tare și arzându-se. Pe măsură ce sunt gata, se scot chiftelele pe un platou așternut cu hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze de uleiul în exces. că uleiul e suficient de încins și se pot adăuga chiftelele la prăjit.5. Am ajuns la pregătirea sosului de muștar și smântână: într-o tigaie curată, se adaugă uleiul, apoi untul. După ce untul s-a topit, se adaugă șalota tocată, se presară cu un praf de sare și se călește la foc moderat până se înmoaie, apoi se adaugă muștarul și se amestecă bine.6. Se adaugă imediat supa de pui fierbinte, apoi smântâna și se omogenizează cu telul în formă de pară. Se amestecă continuu timp de 2-3 minute, timp în care sosul trebuie să fiarbă cu clocote mici. Se potrivește gustul cu sare și piper după gust și, dacă vă place mâncarea cu o tentă mai dulceagă, adăugați și puțină miere de albine (eu o adaug întotdeauna).7. Se adaugă în sos chifteluțele și se clocotesc la foc moderat timp de 4-5 minute, întorcându-le în sos pe toate părțile. Chifteluțele vor absorbi mult sos și dacă sosul pare să scadă prea tare, se poate completa cu puțină apă fierbinte, adăugată în tranșe mici (2-3 linguri) până la atingerea consistenței dorite.8. În final, se presară mâncarea cu verdeață tocată (eu am folosit chives, merge perfect și pătrunjelul verde tocat) și se degustă alături de cei dragi și de o garnitură cum ar fi un piure de cartofi, orez sau chiar paste fierte. Poftă mare!

Comments