Pulpe de pui umplute

  • 4 pulpe de pui intregi (atat pulpa superioara cat si ciocanelul)
  • 1 ceapa de marime medie
  • 1 mar mare, cu pulpa tare (granny smith, de exemplu)
  • 60 de grame de branza de capra
  • 1 lingura cu samburi de nuca tocati mare
  • 1 catel de usturoi
  • 150 de ml. de vin alb sec
  • 2 ramurele de rozmarin
  • 3 linguri de ulei
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lingura cu varf de zahar brun
  • sare si piper                                                                                                                              1. Ceapa se curata si se toaca pestisori. Marul se taie cubulete mici, pastrand si coaja, eliminand doar casuta semintelor. Se incinge intr-o tigaie 1 lingura de ulei si se adauga ceapa si 1 praf de sare. Se caleste pe foc mediu pana ce ceapa incepe sa se inmoaie si sa devina translucida, apoi se adauga marul taiat cubulete. Se calesc impreuna marul cu ceapa 2-3 minute, amestecand frecvent, apoi se adauga zaharul si 1 crenguta de rozmarin (sau alte ierburi aromatice care va sunt pe plac). Se soteaza pana cand cuburile de mar si ceapa se imbraca intr-un strat de caramel.2. Se adauga imediat 80 de ml. de vin alb si se fierbe totul pe foc iute pana ce vinul se evapora complet. Se trage tigaia de pe foc si se adauga branza sfaramata si nucile. Se adauga sare si piper dupa gust (gustul trebuie sa fie echilibrat, dulce, sarat, acrisor si usor picant).3. Pana cand umplutura se racoreste, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius. Pulpele de pui se curata cu grija de eventualele urme de pene ramase accidental si se sterg cu un servet. Se taie de-a lungul osului pulpei superioare si se desprinde cu grija osul din carne, cu un cutit bine ascutit. In final, se scoate osul pulpei superioare, separandu-l de cel al ciocanelului din articulatie.4. Odata osul pulpei superioare indepartat, se cresteaza carnea stanga-dreapta, formand un „buzunar” in care sa incapa umplutura. Atentie, nu trebuie sa se ajunga cu taietura la piele.5. Se imparte umplutura in mod egal in „buzunarele” celor 4 pulpe de pui, apoi se fixeaza cu scobitori. Se condimenteaza pulpele de pui pe dinafara cu sare, piper si rozmarin tocat marunt.6. Se incinge o tigaie (preferabil una care sa mearga si la cuptor) si se adauga cele 2 linguri de ulei ramase. Rand pe rand, pulpele de pui se rumenesc in tigaie, atat cat sa prinda culoare (2-3 minute pe fiecare parte). Se arunca uleiul, se aseaza pulpele rumenite in tigaie si se adauga cateii de usturoi necuratati. Se da tigaia la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 12-15 minute, in functie de marimea pulpelor de pui.. Cand sunt gata, pulpele trebuie sa fie bine rumenite si daca se infige o scobitoare in partea inferioara a pulpei, sa intre cu usurinta si sa se elibereze sucuri clare, fara urma de sange. Se scot pulpele deoparte sa se odihneasca, se storc de continut cateii de usturoi in tigaie, coaga indepartandu-se, se pune tigaia pe foc si se adauga restul de vin . Se fierbe sosul din tigaie pana se reduce putin, apoi se trece prin sita. Se poate ingrosa cu un cubulet de unt (optional).Ca si garnitura, pulpele de pui umplute cu ceapa caramelizata si mar se potrivesc cu orice: piureuri, orez, legume fierte sau coapte. Eu am optat pentru un piure de spanac si morcovi sote. O mancarica foarte buna de care imi voi aduce aminte cu placere.POFTA BUNA.

Comments