sare după gust 1. Desfaceți frunzele de varză murată și clătiți-le cu apă abia călduță. Dacă sunt foarte sărate, repetați procedeul. Scurgeți varza de apă și apoi împărțiți frunzele în bucăți pe cât posibil egale, cam de de 12×12 cm (cu mare aproximare), eliminând nervurile tari ale frunzelor, care se vor păstra pentru tocat, laolaltă cu frunzele prea mici sau rupte, care nu pot fi umplute.
2. Încingeți uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, aduăgați cepele curățate, spălate și tocate mărunt și căliți-le, adăugând de la început un praf de sare și amestecând deseori, până se înmoaie.
3. Adăugați orezul spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute. Adăugați paprika, opriți focul și lăsați compoziția să se răcească bine. 4. Tocați carnea și așezați-o într-un castron încăpător. Sdăugați compoziția pregătită la punctul 3, deja răcită, piperul, cimbrul uscat, mărarul verde tocat (păstrați codițele de mărar) și sare după gust, țineți cont, însă, că varza e deja sărată și dacă folosiți afumătură, și aceea va aduce un aport de sare în preparatul finit. Frământați compoziția adăugând treptat apa călduță, al cărei rol este acela de a aduce aportul de lichid de care are nevoie orezul ca să fiarbă, fără a extrage toată umiditatea din carne, caz în care sarmalele ar ieși mai tari.
5. Pe bucățile de foi de varză murată se pune câte puțină umplutură (cam 1 lingură cu vârf, pentru niște sarmale medii, de dimensiunea 8×4 cm). Se rulează foile de varză cu umplutura înăuntru și se înfundă capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.
Comments
Post a Comment