Sarmale tradiționale în foi de varză murată,

  • 1,5 – 2 kg. varză murată
  • 1 kg. carne de porc (eu am folosit pulpă de porc pe care am tocat-o în casă)
  • 200 de grame de ceapă
  • 100 grame de orez cu bobul rotund
  • 2 linguri de ulei
  • 150 ml. apă călduță
  • 100 ml. bulion de roșii concentrat
  • opțional, carne de porc afumată (bucăți de ciolan, de costiță etc)
  • 1 lingură de cimbru uscat (sau 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt)
  • 1 legătură mare de mărar verde
  • 1/2 lingură paprika dulce
  • 3 frunze de dafin
  • 1 linguriță de piper
  • sare după gust                     1. Desfaceți frunzele de varză murată și clătiți-le cu apă abia călduță. Dacă sunt foarte sărate, repetați procedeul. Scurgeți varza de apă și apoi împărțiți frunzele în bucăți pe cât posibil egale, cam de de 12×12 cm (cu mare aproximare), eliminând nervurile tari ale frunzelor, care se vor păstra pentru tocat, laolaltă cu frunzele prea mici sau rupte, care nu pot fi umplute.
    2. Încingeți uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, aduăgați cepele curățate, spălate și tocate mărunt și căliți-le, adăugând de la început un praf de sare și amestecând deseori, până se înmoaie.
    3. Adăugați orezul spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute. Adăugați paprika, opriți focul și lăsați compoziția să se răcească bine.                                                                                                  4. Tocați carnea și așezați-o într-un castron încăpător. Sdăugați compoziția pregătită la punctul 3, deja răcită, piperul, cimbrul uscat, mărarul verde tocat (păstrați codițele de mărar) și sare după gust, țineți cont, însă, că varza e deja sărată și dacă folosiți afumătură, și aceea va aduce un aport de sare în preparatul finit. Frământați compoziția adăugând treptat apa călduță, al cărei rol este acela de a aduce aportul de lichid de care are nevoie orezul ca să fiarbă, fără a extrage toată umiditatea din carne, caz în care sarmalele ar ieși mai tari.
    5. Pe bucățile de foi de varză murată se pune câte puțină umplutură (cam 1 lingură cu vârf, pentru niște sarmale medii, de dimensiunea 8×4 cm). Se rulează foile de varză cu umplutura înăuntru și se înfundă capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.
    Sarmale tradiționale în foi de varză murată, rețetă video


Comments